Predstavujeme ďalšiu starú ovocnú odrodu, ktorú pestovali naši predkovia v Malokarpatskom regióne.
Zimná odroda jabĺk, s ktorou sa môžete stretnúť aj pod názvom Ribstonský jadernáč. V zahraničí je známa aj pod názvami: Glory of York, Ribston Beetle, Ribston Kernel, Ribston Beetle, Ribston Pepping, Ribston Pippin, Ribston Kernel, English Garnet Reneta, Ribston Granat, Englische Granat Reinette, Essex Pippin, Formosa, Formosa Pepping, Nonpareil d’Angleterre, Reinette Granade Anglaise, Reinette de Traver, Ribstone, Ribstoner Pepping, Ribston’s Pepping, Rockhill’s Russet, Traver’s Reinette, Travers’s Apfel, Traver’s Pippin, Travers Goldrenette, Crawley Reinette, Ribtonské, Englische Granat-Reinette a pod mnohými ďalšími názvami.
Toto jablko bolo vypestované pred rokom 1708 z jedného z troch jadierok poslaných z Normandie z Francúzska sirovi Henrymu Goodrickeovi z Ribston Hall v Little v Anglicku. Pôvodný strom zomrel až v roku 1835.
V Malých Karpatoch sme k dnešnému dňu narazili len na jeden strom tejto odrody.
Plodí malé až stredne veľké plody guľovitého až kužeľovitého tvaru, mierne rebrované. Dužina je žltkastá, jemná, veľmi šťavnatá, sladko-kyslá, s výrazne korenistá s muškátovou príchuťou. Šupka je pevná, hladká, málo lesklá. Počas dozrievania mení farbu zo zelenej na zlatožltú, na slnečnej strane výrazné červené, pruhované alebo mramorované líčko, často aj matný hrdzavý povrch.
Jablká začínajú dozrievať od polovice septembra, avšak až plody zbierané od polovice októbra dosahujú optimálne chuťové vlastnosti. Po uskladnení dozrievajú od polovice októbra až do polovice decembra. Bez straty chuti a vädnutia vydržia do konca februára a so stratou uvedených vlastností až do apríla.
Strom má mohutná, sploštená, hustá, neskôr previsnutá a dorastá do výšky 5 – 7 metrov.
V Malých Karpatoch sa mu darí aj preto dobre, že dobré znáša podmienky do nadmorskej výšky do cca 500 m.n.m. Uprednostňuje vyššie, chladnejšie, otvorené polohy s vlhkou atmosférou. Odporúča sa pestovať ako polokmeň a vysokokmeň, pričom hlavne v mladosti vyžaduje občasný redukčný rez, neskôr len udržiavací. Netoleruje hlbšie zmladzovanie.
Odroda je náročná na pestovanie a pôdu. Uprednostňuje slnečné stanovisko chránené pred vetrom s dostatočnou vlhkosťou a úrodnú pôdu.
Plody je možné použiť na priamu konzumáciu, zaváranie, sušenie.
Samozrejme sú aj odrody s dlhšou trvácnosťou, väčším leskom, väčšie, či s inou vlastnosťou, ktorú uprednostňujete. Z osobnej skúsenosti však môžem povedať, že ide o naozaj vynikajúce jablko.
Prečo by som teda odporučil pestovanie odrody RIBSTONSKÉ? Výhodou je:
– bohatý a pravidelný výnos
– vysoká odolnosť voči mrazu v dreve a aj kvete
– vynikajúca chuť a šťavnatosť
– veľmi skoro po zasadení nastupuje do plodivosti (cca 5 rokov)
– vhodná na prepravu – odoláva otlakom
Nevýhody nemôžme vynechať. Medzi tie hlavné patrí:
– slabá odolnosť na múčnatku a rakovinu
– zlý opeľovač
– náročná na pôdne podmienky
– plody ľahko padajú vo vetre.
Ak si chcete zasadiť túto vynikajúcu zimnú odrodu, odporúčame jesennú výsadbu, najskôr začiatkom novembra. Dobrým opeľovačom pre túto odrodu sú: Parména zlatá zimná, Coxová reneta, Cronselské, Bernské ružové, Gdanský hranáč.
V prípade, že ste sa už rozhodli, ešte jedna rada na záver. Pravidelnosť bohatej úrody podporíte nie len rezom, ale aj prebierkou. Zároveň tým predchádzate otláčaniu a kazeniu plodov a podporujete aj ich veľkosť.
(JS)