
V rámci seriálu o starých ovocných odrodách, ktoré pestovali naši predkovia v Malokarpatskom regióne, ako ďalšiu predstavujeme starú Nemeckú zimnú odrodu jablone
Je možné, že o tejto jabloni počujete prvý krát, možno ste ju pestovali a možno ju poznáte pod iným názvom, napr. Reinette d ́Osnabrück, Osnabrücker Reinette, Graue Osnabrücker Renette, Osnabrücker Renette, Reinette Grise d’Osnabruck, Renet Osnabrukskii, Osnabrucker grau uberzogene Reinette, ranz Graf von Eggers Reinette, Franz Joseph von Eggers Reinette, Rot Kelchrenette a iné.
Ide o starú odrodu pochádzajúcu zo Nemecka, z okolia Osnabrücku, kde sa pravdepodobne pestovala už v 18. storočí. Ako prvý ju však opísal v roku 1802 Johann Ludwig Christ. V. 19. storočí jedna z najpestovanejších odrôd v Nemecku.
Plody sú stredné až veľké, plocho-guľovité, súmerné. Váha plodov je od 120 – 250 g. Dužina je hustá, jemná, šťavnatá, sladko-kyslá, korenistá, zeleno-biela až bielo-žltá a na vzduchu hnedne. Šupka plodov je pevná, tuhá, môže byť lesklá, hladká, neskôr jemne mastná, zelená, neskôr žlto-zelená, na slnečnej strane s červeným líčkom. Ale tiež drsná, suchá, zelenožltá, pokrytá zlatou hrdzou s červeno-hrdzavým líčkom, Na povrchu sú výrazné bledé lenticely. Charakteristickou črtou tejto odrody je kalich, ktorý je pootvorený, posadený v plytkej kališnej jamke. Tá nikdy nie je pokrytá hrdzou. Stopka je stredne dlhá a silná a drevnatá, zapustená v širokej a hlbokej jamke.
Plody sa zbierajú v októbri, konzumne dozrievajú koncom novembra až začiatkom decembra a uskladnené vydržia do marca.
Strom rastie intenzívne, má vysokú, veľmi hustú, guľovitú, rozloženú a širokú korunu. Dorastá do výšky 6 – 10 metrov. Vyžaduje chránenú, teplú, slnečnú polohu. Neznáša však premočené pôdy. V Malých Karpatoch sa mu relatívne dobre darí, keďže dobré znáša podmienky do nadmorskej výšky cca 350 m.n.m.. Veľmi neskoro na jeseň jej vyzrievajú letorasty a ukončuje vegetáciu, listy zostávajú na letorastoch až do zimy.
Do plodivosti nastupuje stredne neskoro, a to v 7 až 8 roku po vysadení. Úroda je vysoká a nepravidelná.
Odporúča sa pestovať ako polokmeň, alebo vysokokmeň. Vyžaduje pravidelný zmladzovací rez.
Ak vás Osnabrücka reneta zaujala a uvažujete o jej pestovaní, prikladám ešte pár údajov. Používa sa na priamu konzumáciu, skladovanie, sušenie, zaváranie, muštovanie, pečenie a výrobu cideru.
Medzi výhody tejto odrody patrí:
- vysoká odolnosť voči mrazu, a to aj v kvete,
- plody dobre držia na strome
- vysoká rodivosť
- plody nevädnú
- stredná odolnosť voči chrastavitosti, monilióze a múčnatke
Nevýhodou je:
- strom rýchlo rastie a vyžaduje pravidelné zmladzovanie
- zlý opeľovač
- slabá odolnosť voči rakovine vo vlhkých, nepriepustných pôdach
Ak si chcete zasadiť Osnabrückú renetu, odporúčame jesennú výsadbu, najskôr začiatkom novembra. A kde? Tam, kde bude mať dostatok slnka a primerane vlhkú pôdu.
Dobrými opeľovačmi pre Osnabrückú renetu sú: Baumanová reneta, Bojkovo, Coxová reneta, Parkerovo, Ontário, Parména zlatá zimná, Zelené Rhodeislandské, Signe Tillisch, Antonovka, Báthske, Čistecké lahôdkové, Boskoopské červené, Červené Štetínske, Zvonkové, Granny Smith, James Grieve, Landsberské reneta a ďalšie.
Zasadením jablone sa zavďačíte nie len svojim deťom, či vnukom, ale aj ďalším generáciám.
(JS)