DROUARDOVÁ

V rámci seriálu o starých ovocných odrodách, ktoré pestovali naši predkovia v Malokarpatskom regióne, ako ďalšiu predstavujeme hrušku ktorú sme objavili v minulom roku a hneď na viacerých lokalitách. Hovoríme tu o starej zimnej odrode známej ako

Je možné, že o tejto hruške počujete prvý krát, možno ste ju pestovali a možno ju poznáte pod iným názvom, napr. Präsident Drouard, Président Drouard a iné.

Ako je napísané v úvode, ide o starú odrodu pôvodom z Francúzska. Ide o náhodný semenáč, ktorý našiel  záhradník M. Olivier v Angers okolo r. 1870 a následne bola šírená ovocnej škôlky Louis Leroy  v Anger.

Plody sú stredné až veľké, hruškovitého až zvonkovitého symetrického tvaru, výnimočne hrboľatý. Váha plodov je od  200 – 600 g. Dužina je jemná, veľmi šťavnatá, maslová, sladko-kyslá, korenistá, biela. Šupka plodov je silná, hladká, málo lesklá, zelená, neskôr slamovo-žltá. Niekedy sa v čase dozrievania javí na slnečnej strane ako mierne naružovelá. Na povrchu sú nenápadné hrdzavé lenticely. Hrdza na povrchu sa takmer vôbec nevyskytuje. Stopka je hrubá, zelená až hnedá a vyrastá z malej hrboľatej stopkovej jamky.

Plody sa zbierajú koncom októbra (až keď opadne lístie), konzumne dozrievajú v decembri až januári a uskladnené vydržia do januára až marca.

Strom rastie v mladosti intenzívne, vytvára širokú a vysokú kužeľovitú korunu. Dorastá do výšky 6 – 12 metrov a do šírky 5 – 10 metrov. Je nenáročný na pestovanie. Toleruje širokú škálu lokalít. Najviac mu však vyhovujú slnečné až polotienisté polohy. Neznáša však premočenú a studenú pôdu. V Malých Karpatoch sa mu darí aj preto, že dobré znáša podmienky do nadmorskej výšky cca 500 m.n.m.. Do plodivosti nastupuje stredne skoro, a to už v 4 až 6 roku, pričom plodivosť je vysoká a pravidelná.

Odporúča sa pestovať ako polokmeň, alebo vysokokmeň. Vyžaduje občasný zmladzovací rez aby sa zabránilo stárnutiu.

Ak vás Drouardová zaujala a uvažujete o jej pestovaní, prikladám ešte pár údajov. Používa sa na priamu konzumáciu, sušenie, zaváranie, varenie, pečenie a muštovanie.

Medzi výhody tejto odrody patrí:

  • vysoká odolná voči mrazom v dreve a aj kvete
  • vysoká výnosnosť
  • jedinečná včelia pastvina
  • dobrý opeľovač
  • vysoká odolnosť voči múčnatke

Nevýhodou je:

  • stredná odolnosť voči chrastavitosti

Ak si chcete zasadiť Drouardovú, odporúčame jesennú výsadbu, najskôr začiatkom novembra. A kde? Tam, kde bude mať dostatok slnka a primerane vlhkú pôdu.

Dobrými opeľovačmi pre Drouardovú sú: Clappová, Hardyho maslovka, Parížanka, Williamsová a iné.

Zasadením hrušky sa zavďačíte nie len svojim deťom, či vnukom, ale aj ďalším generáciám. (JS)

SK