V rámci seriálu o Malokarpatských ovocných stromoch, resp. starých odrodách ako ďalšiu predstavujeme anglickú zimnú odrodu jablone.
Ak ste už na túto výnimočnú jabloň narazili, možno ju poznáte pod niektorým s jej ďalších pomenovaní: Reneta Coxa pomaranzowa, Renet Portocaliu, Renet Cox Portocaliu, Cox’s Orangen-Reinette, Verbesserte Muscat-Reinette, Renet Coxa, Koksa Pomaranczowa, Russet Pippin, Cox’s Pomeranzen Pepping, Reinette Orange de Cox atď.
Toto jablko vypestoval ako semenáč pred rokom 1825 Richrad Cox z Colnbrok-Lawn v Anglicku. V roku 1962 získala certifikát prvej triedy od Kráľovskej záhradníckej spoločnosti (Royal Horticultural Society).
Plodí malé až stredne veľké plody, plocho guľovitého tvaru o váhe 100 až 200 g. Šupka je tuhá, minimálne klzká, málo lesklá až matná. Počas dozrievania mení farbu zo zelenej na zlatožltú. Na slnečnej strane máva červeno-žíhané líčko. Na povrchu sú nezreteľné belavé lenticely. Smerom k stopke a kalichu je povrch často kožovitý, matný, hnedozelenej farby.
Plody sa vyznačujú tuhou, veľmi šťavnatou, jemnou dužinou s vynikajúcou navinutou sladko-korenistou chuťou. Farba dužiny je žltkastá.
Zber plodov sa realizuje od polovice septembra, do polovice októbra, pričom pri októbrovom zbere si plody zachovávajú lepšie vlastnosti. Konzumne dozrievajú od konca októbra až do decembra. Vhodne uskladnené vydržia až do marca. Zo stratou chuti aj dlhšie. Úroda je v mladosti pravidelná a hojná, neskôr striedavá.
Strom dorastá do výšky cca 8 metrov a má mohutnú, hustú, veľkú guľovitú korunu, neskôr plocho guľovitú. Plodiť začína v 5 – 6 roku po vysadení. V Malých Karpatoch sa mu darí aj preto dobre, že dobré znáša podmienky do nadmorskej výšky cca 450 m.n.m. Odporúča sa pestovať ako polokmeň a vysokokmeň. Je nenáročný na pestovanie. Vyžaduje minimálny zásah/rez. Uprednostňuje slnečné stanovisko a teplejšie južné polohy chránené pred vetrom s kvalitnými, na živiny bohatými, vzdušnými pôdami.
Ak vás táto anglická odroda zaujala a uvažujete o jej pestovaní, prikladám ešte pár údajov. Plody majú univerzálne využitie. Je možné ich použiť na sušenie, zaváranie, skladovanie, varenie, pečenie a predovšetkým na priamu konzumáciu.
V prípade, že ešte stále váhate, pridávam aj výhody a nevýhody pestovania. Medzi výhody ktoré vás možno presvedčia patrí:
- vysoká odolnosť voči mrazu, a to aj v kvete,
- vysoká plodivosť,
- vysoká odolnosť otlakom a preto vhodná na prepravu
- dobrý opeľovač
- jedinečná chuť
Tak ako väčšina ovocných stromov aj Coxová reneta má svoje mínusy. Medzi tie patrí:
- náchylnosť na hnitie pri uskladnení
- prezreté plody padajú,
- náchylnosť na horkú škvrnitosť, múčnatku a moníliu
- vyžaduje prebierku plodov
Ak si chcete zasadiť Coxovú renetu, odporúčame jesennú výsadbu, najskôr začiatkom novembra. Dobrými opeľovačmi pre Coxovú renetu sú: Ananásová reneta, Jonathan, Croncelské, Astrachán červený, Golden delisous, Krasokvet žltý, Ontário, Parména zlatá zimná, Priesvitné letné.
Zasadením jablone, alebo akéhokoľvek iného ovocného stromu sa zavďačíte nie len svojim deťom, či vnukom, ale aj ďalším generáciám.
(JS)